dilluns, 25 d’abril del 2011

ISAAC NEWTON

Realitzat per: Alexandra Fdez.

INTRODUCCIÓ.

Isaac Newton, (va néixer el 4 de gener de1643, i va morir el 31 de març de 1727). Va ser un físic, matemàtic i filòsof anglès.
Newton va ser la primera persona en demostrar que les lleis naturals governaven els moviments de la Terra i els moviments dels objectes celestes a partir de la llei de la gravitació universal. Aquesta llei ens diu que la força que atrau als cossos m1 i m2, és proporcional al producte de les masses m1 i m2; i alhora és inversament proporcional al quadrat de la distància que separa un cos de l’altre.

BIOGRAFIA.

Infantesa
De ben petit és quedà a càrrec de la seva àvia materna ja que els seu pare era mort, i sa mare s’havia anat a viure amb el seu padrastre, (una persona que  no agradava gaire a Newton), per aquest motiu, Newton va amenaçar a sa mare i a ell de cremar-los juntament amb la seva casa.
Més tard amb només 12 anys, ja el van treure de l’escola perquè anés a fer de pagès, però el director de l’escola va convèncer a sa mare perquè ell tornés a l’escola, i així ho va fer. Amb poc temps va convertir-se en el millor estudiant.
Mentre estudiava a la universitat, en primer lloc es va interessar en la química, que segons es diu, aquest interès el va manifestar durant tota la seva vida, tot i que també va despertar el seu interès cap a les matemàtiques amb el primer llibre que es va llegir.
L’any 1663 va conèixer Isaac Barrow, que va ser qui va començar a donar-li classes com a primer Professor Lucasià de Matemàtiques.
A finals de l’any 1664, aquest va estar disposat a contribuir en les matemàtiques. També va ser aquest mateix any, quan ens va llegir l’Aritmètica de Wallis, que més tard li serviria per a poder iniciar les seves investigacions en les matemàtiques.
Una vegada va acabar batxillerat, degut a una epidèmia de pesta bubònica va retornar a la seva granja familiar.
Durant l’any 1665 i 1666 van donar-se un període de descobriments, entre d’altres la llei de la gravitació universal, alhora que desenvolupa el seu càlcul de fluxions, generalitza el teorema del binomi i posa de manifest la naturalesa física dels colors, (és important saber que tots aquets secrets els va guardar en secret).

Últims anys

Després de ser professor durant un període de trenta anys, va abandonar el seu lloc per passar a esdevenir director de la Casa de la Moneda. En els seus següents 30 últims anys de vida, va abandonar les investigacions i es va consagrar als estudis religiosos. Més tard va ser elegit president de a Royal Society, i així va ser reelegit fins la seva mort.
Segons algunes fonts, es diu que la mort de Newton ve donada per un enverinament de mercuri, (va morir el 31 de març de 1727).

Isaac Newton (infantesa)

Isaac Newton (edat mitja)

Isaac Newton (vellesa)


MATEMÀTIQUES. 

L’aportació més important de Newton envers a les matemàtiques, ha estat el descobriment dels principis del seu càlcul diferencial, però tot i així en aquell moment ell no va voler publicar-ne cap tret. Mentrestant, Leibniz havia començat a publicar els mètodes de Newton.  A més a més, la notació de Leibniz s’havia adoptat de manera universal a la Europa continental; i per altra banda en les seves anotacions es veien reflectides les seves idees gairebé des de 0, ja que de Newton només se’n conserva el resultat final. Newton va confessar que la por a fer públic aquell descobriment era que se’n riguessin.
Més tard, segons membres de la Royal Society, van acusar a Leibniz de plagi. I poc temps després es va publicar un estudi on s’explicava que Newton era el descobridor autèntic, i que per altra banda Leibniz era un farsant. Més tard aquest estudi es va posar en dubte, ja que varen descobrir que els resultats finals de Liebniz havien estat escrits per Newton. Així va començar una “lluita”, que va acabar arruïnant les vides de ambdós. Tot i així, avui en dia es diu que varen ser tots dos qui varen desenvolupar el càlcul infinitesimal, però de manera individual, i cadascú amb les seves pròpies notacions.
També es diu, que Newton va ser el responsable del teorema de binomi. Aquest va descobrir:
-Les identitats de Newton.
-El mètode de Newton.
D’aquesta manera va classificar les corbes planes cúbiques polinomials de grau 3 en 2 variables. També va contribuir en la teoria de diferències finites, alhora que va ser el primer de fer servir índexs fraccionaris, i alhora va ser el primer de fer servir la geometria analítica per tal de poder obtenir equacions diofàntiques, i finalment també va ser el primer d’utilitzar sèries de potències amb normalitat.
També s’ha de tenir en compte que va aproximar sumes parcials de la sèrie “harmònica” amb logaritmes.     
   
Leibniz

Royal Society
Càlcul infinitesimal
                                   

Càlcul diferencial

MECÀNICA I GRAVITACIÓ.

Isaac Newton treballava temes de la mecànica, en concret la gravitació i el seu efecte sobre les òrbites dels planetes fent referència a les lleis de Kepler, i a partir d’aquestes va deduir que la gravetat era inversament proporcional al quadrat de la distància, d’aquesta manera, a partir d’aquestes dades va calcular la força que faria falta per tal de mantenir la Lluna en òrbita, però al cap de poc abandonà, degut a que les dades mesurades del radi de la Terra eren errònies, i per tant els resultats també ho eren. Però més tard va conèixer les dades exactes, i finalment va aconseguir els resultats correctes. Més endavant va publicar els resultats, aleshores en aquest treball ja s’hi trobaven les bases de les lleis del moviment.
Més tard va publicar la seva obra Philosophiae Naturalis Principia Mathematic, en ella hi constaven les 3 lleis universals del moviment.



Philosophiae Naturalis Principia Mathematic


Va utilitzar la paraula llatina “gravitas”, que significava pes, i que s’acabaria coneixent com a gravetat, i així va definir la llei de la gravitació universal. Aquesta llei es basa en la següent fórmula.
F= G m1 m2/r2
També es va establir la compatibilitat entre la seva llei i les lleis de Kepler en els moviments dels planetes.
Més tard va presentar la seva determinació analítica, que es basava en la llei de Boyle de la velocitat del so. Com a conseqüència de postular una força invisible que era capaç d’actuar a grans distàncies el varen començar a criticar per introduir agents ocults a la ciència.
Gràcies als “Principa”, Newton va guanyar una fama internacional.

Kepler

VÍDEO.

En aquest vídeo de l’enllaç que hi ha a continuació ens expliquen de manera explícita i detallada la llei de la gravitació universal, i alhora ens explica els seus inicis i les seves causes.

http://www.youtube.com/watch?v=XWCIUvDwD5U&feature=related
(és recomanable visualitzar el vídeo sense volum)

CURIOSITATS.

Òptica
Newton havia donat classes d’òptica.
Durant aquell període de temps va demostrar que un prisma triangular era capaç de descompondre llum blanca en un espectre de colors, i alhora va demostrar que una lent i un altre prisma rectangular podrien retornar l’espectre de color en llum blanca.
També va poder demostrar que la llum amb color no canviaria les seves propietats encara que en separessin un raig de color i l’enfoquessin sobre qualsevol objecte. Així que va descobrir que encara que s’escampés, es reflectís o bé es propagués, seguia mantenint el mateix color. És per això que va arribar a la conclusió que el color és el resultat de la interacció dels objectes amb llum que ja té color.
D’aquesta manera, Newton va arribar a la conclusió que la lent de qualsevol telescopi refractor seria afectada degut a la dispersió de la llum en colors, i per tal d’evitar aquest problema, va decidir construir un telescopi que portés com a objectiu un mirall, així es convertiria en el primer telescopi reflector, i a partir d’aquell moment les seves notes varen començar a guanyar èxit.

Telescopi reflector

            Telescopi refractor
 Obres

Al llarg de la seva vida, Newton va escriure aquest seguit d’obres.

Arithmetica universalis

Opticks

Method of Fluxions
La quarta obra escrita per Newton és Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, (la seva il·lustració ja ha estat mostrada anteriorment).


 Religiositat

Newton va ser una persona molt religiosa al llarg de la seva vida. Ja que era fill de pares puritans, va escriure més llibres sobre religió que no pas sobre ciència.
Era arrianista, i això significava que creia en un únic Déu.

REFERÈNCIES.

-ca.wikipedia.org
-www.google.es/images
-www.youtube.com

2 comentaris: